/ novembre 2, 2011/ Comunicació, Xarxes Socials

Un recent estudi encarregat per la PIMEC (Patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) intenta esbrinar com utilitzen aquestes empreses les xarxes socials, quines estratègies duen a terme i com i quan reben el retorn de les seves inversions. L’estudi s’ha fet a través d’una enquesta dinàmica d’una trentena de preguntes formulades a més de 350 pymes, entre 1 i 50 treballadors, la majoria dedicades al comerç.

Una de les conclusions més significativa exposada pels autors de l’estudi és el perill de llençar-se a les xarxes socials sense uns objectius definits, ja que el 55% de les empreses no han aconseguit l’èxit per manca d’una estratègia adaptada al món online.

Entre els resultats més interessants trobem que pràcticament la meitat de les pymes, el 49% ja estan presents a les xarxes socials, i un 18% dels que encara no hi són, volen fer-ho en el decurs d’aquest any o primer semestre del 2012. De les que ja hi són present, el 61% s’ha estrenat a les xarxes socials aquest any.

El 93% està present a facebook, seguit de Twitter amb un 50% i Linkedin en un 45% dels casos. La xarxa professional Xing quedaria una mica més enrere amb el 16%. Despunta la xarxa per a compartir vídeos Youtube amb un 37% de participació.

El 91% de les pymes prefereixen apostar en els seus perfils a les xarxes socials amb el nom de la seva empresa, de manera corporativa, mentre que un 9% ho fa apostant pels perfils de valor.

Les pymes orientades al sector del comerç, aposten per l’e-commerce. Actualment un 25% de les que són actives a les xarxes socials ja venen per internet, i un 20% més volen fer-ho en els pròxims mesos.

Entre el personal de l’empresa que més proposa l’ús de les xarxes socials hi ha els directors generals i els treballadors, un 39& i 21% respectivament. Curiosament, queden enrere els directors de màrqueting i responsables de comunicació amb un 19% i 8% respectivament.

Entre els objectius que més desitjats amb les estratègies 2.0 hi ha les visites a la web corporativa, amb un 37% dels casos, seguit de l’augment de vendes, en un 30%.

I dels motius exposats per a no entrar a les xarxes socials trobem la falta de temps en el 34% dels casos, el fet que els seus clients no estan a les xarxes socials en el 23% i la manca de confiança en que hi haurà un retorn de la inversió suficientment interessant en el 22 per cent dels casos.

En aquest sentit els autors de l’estudi assenyalen també la importància d’entendre que el retorn de les estratègies a les xarxes socials es percep a mig i llarg termini, doncs del que es tracta és de crear relacions i vincles amb els nostres clients i això no s’aconsegueix en dos dies. En aquest sentit, el 76% de les empreses que porten més de tres anys d’activitat reben un ROI molt interessant, mentre que tant sols el 26% de les empreses comença a percebre un retorn amb menys de tres mesos d’activitat a les xarxes socials.

Share this Post