La paraula “evergreen”, literalment “sempre verd” de l’anglès, originalment ve del món botànic, on es va utilitzar per designar aquells arbres com el pi o l’avet que posseeixen fulles vives al llarg de tot l’any, en contraposició a la majoria dels arbres que perden totes les seves fulles a la tardor. Més tard, la indústria musical va prendre prestat el significat per als “evergreeners”, cançons “sempre fresques” que mai ens cansem d’escoltar. Aquí, però, s’acaba l’etimologia. Com s’ha adaptat aquest concepte de “sempre fresc” al món del màrqueting i la generació de continguts?, i per què és interessant prestar una mica d’atenció?
En els últims anys hi ha hagut un gran augment en la multitud de fonts de notícies i informacions que ens arriben diàriament (pensem per exemple en les pàgines dels diaris en línia, les actualitzacions que els nostres amics comparteixen a Facebook, la majoria dels tweets, els blocs amb notícies especialitzades, els fòrums, etcètera) que mai abans ens mantenien tan ben informats sobre tot el que està passant al món. No obstant això, la majoria tenen una vida molt curta: sobreviuen amb sort uns dies, després moren i són oblidats per sempre. I això per què afecta el màrqueting de continguts?
Doncs perquè si en el nostre blog o pàgina web només publiquem continguts virals però que no van “més enllà”. Després d’estar publicats unes hores, dies o setmanes deixaran de ser rellevants. Durant un temps determinat el contingut és interessant, però després decau ràpidament. Gairebé tots tenen aquest recorregut; són compartits per una gran multitud de persones, fins que l’han compartit tantes que deixa de ser interessant i ningú vol ja que se li associï amb el contingut en qüestió. Una empresa que fa mig any volia demostrar que estaven al dia i publicava al seu web un vídeo dels seus empleats fent el Harlem Shake, al principi segurament va obtenir més visibilitat i visites a la seva pàgina web. No obstant això, existeix avui dia alguna persona que vulgui perdre un minut de la seva vida mirant aquest vídeo de nou?
Aquí és on entren en joc els continguts evergreen; continguts atemporals i sense data de caducitat perquè mai són considerats obsolets. Un article evergreen té la mateixa rellevància ara que d’aquí a un mes o dins d’un any, i allà realment està el seu poder: no només ajuden a omplir buits entre dues continguts que ràpidament perden el seu valor informatiu, sinó que també generen de forma continuada visites , trànsit i posicionament per a la nostra web.
Hi ha un altre motiu per apostar més per continguts “evergreen“, i té a veure amb Google. Simplement li encanta tot el que té a veure amb aquest tipus de continguts, perquè agafa el seu rànquing en l’autoritat d’una pàgina. Gràcies als continguts evergreen, que són una font constant de visites i trànsit a aquesta pàgina web, Google interpretarà que l’autor té més autoritat, i posicionarà el contingut més amunt en els resultats de cerca.
Encara que els continguts evergreen són cada vegada més importants, com destaquen des de Socialbro, no significa en absolut que ara haguem de deixar de pensar en continguts més virals. De fet, la millor estratègia de màrqueting de continguts seria alternar ambdós tipus, perquè els primers et donen autoritat a llarg termini, però els últims són ideals per ampliar el nostre públic de lectors potencials a curt termini.