/ març 15, 2012/ Comunicació, Comunicació Interna

Una de les feines més gratificants en comunicació és ajudar les empreses a construïr-se la seva pròpia reputació. Apostar per destacar els valors que la defineixen, explorar i explotar les seves virtuts, donar-les a conèixer de manera transparent sense artificis són practiques que ben planificades aconsegueixen bons resultats. El problema de la reputació és que costa arribar-hi, però més costa mantenir-la. En algunes ocasions, algunes empreses pregunten perquè és tant important la comunicació interna per arribar a l’excel•lència en el terreny de la reputació. Un bon exemple que respon aquesta qüestió és el cas d’ESADE.

Des de fa algunes setmanes han aparegut referències als mitjans de comunicació relacionant les diligències judicials obertes a l’Institut Nóos, en les quals hi ha imputats Iñaki Urdangarín i Diego Torres. El primer, antic alumne d’ESADE i el segon, professor que va ser col•laborador acadèmic de la institució. Tot plegat a fet que alguns mitjans de comunicació vinculin, voluntàriament o no, els dos protagonistes amb l’escola de negocis. No cal dir que la reputació d’ESADE ha baixat en el rànquing i fins i tot a les xarxes socials han aparegut acudits al respecte.

Què calia fer davant d’una situació d’aquest tipus? Comunicar, comunicar, i comunicar. Però no tot s’hi val i cal triar bé l’estratègia. No cal fer anuncis a la premsa, no és imprescindible posar davant dels mitjans els responsables per desmarcar-se. ESADE ha apostat en primera instància per la comunicació interna. Una carta de la direcció al seu personal i als milers d’estudiants tot recordant-los els valors, els compromisos i l’autoexigència del centre d’estudis. Amb aquest tipus de comunicació aconsegueixen no fer massa soroll, controlar la comunicació, però alhora deixar constància del seu posicionament i aconseguir una “viralitat” i difusió en la que hi participen els milers de membres que formen part de la comunitat d’ESADE. Un bon exemple sobre com la comunicació interna ajuda a mantenir la reputació de la institució.

Aquest és un paràgraf de la carta de la direcció del centre:
És de sobres conegut per tots que formen part dels valors d’ESADE el respecte rigorós de les lleis i l’observança de patrons de conducta altament autoexigents des del punt de vista ètic. Aquests valors impregnen l’activitat d’ESADE i es plasmen tant en la política de professorat i personal com en l’activitat acadèmica. Els fets imputats en aquest cas, si es demostra al seu dia que són certs i amb el respecte que devem a la presumpció d’innocència i a la dignitat de les persones, estarien en clara contraposició amb el discurs i els ensenyaments d’ESADE.

Share this Post