/ setembre 28, 2023/ Auditoria de Comunicació, Comunicació

Comunicar la Responsabilitat Social Corporativa, o l’ESG, implica transmetre de manera efectiva les accions i compromisos genuïns que una empresa està duent a terme en termes de responsabilitat social, ambiental i ètica. Aquí hi ha alguns conceptes i consideracions importants per a comunicar-la:

  1. Coneixement previ de tota l’activitat de l’empresa. Caldrà fer una auditoria comunicativa de l’empresa amb un diagnòstic comunicatiu i enfocament de la responsabilitat social corporativa.
  2. Definir una estratègia de comunicació. Aquesta ha d’estar alineada amb els objectius i valors de l’empresa. Ha de determinar els missatges clau que desitja transmetre i els canals de comunicació més adequats per a arribar al seu públic objectiu.
  3. Transparència i honestedat.Cal proporcionar precisa i detallada sobre les accions i resultats de RSC de l’empresa, evitant el “greenwashing” o l’exageració dels assoliments.
  4. Identificar i conèixer a l’audiència. Qui són les seves audiències clau, com a clients, empleats, inversors, proveïdors i la comunitat en general. Caldrà adaptar el missatge i el to de la comunicació per a satisfer les seves necessitats i interessos específics.
  5. Utilitzar diversos canals de comunicació. Per a arribar a les diferents audiències. Això pot incloure comunicats de premsa, publicacions en xarxes socials, informes de sostenibilitat, esdeveniments corporatius, campanyes de màrqueting, col·laboracions amb organitzacions sense ànim de lucre, entre altres.
  6. Històries i exemples concrets per a il·lustrar l’impacte positiu de les accions de RSC de la seva empresa. Això ajudarà a connectar emocionalment amb l’audiència i mostra resultats tangibles.
  7. Mesura i seguiment de resultat. Imprescindibles per a avaluar l’impacte i comunicar els assoliments aconseguits. Això reforçarà la credibilitat de l’empresa i demostrarà el seu compromís continu amb la Responsabilitat Social Corporativa, RSC.
  8. Involucrar als treballador. Ells són, en gran manera, els principals ambaixadors de la RSC d’una empresa. Caldrà animar-los a participar i compartir les iniciatives de RSC en les seves pròpies xarxes i comunitats.
  9. Fomentar el diàleg i la retroalimentació. Caldrà establir canals de comunicació bidireccionals que fomentin el diàleg amb les parts interessades. Els responsables han d’escoltar les seves opinions, expectatives i preocupacions, i utilitzar aquesta retroalimentació per a millorar i adaptar les seves accions de RSC.
  10. Vigilar la sobreexposició. És fàcil perdre la credibilitat amb una sobreexposició, però també és un error no comunicar dades accessibles. Evitar material massa tècnic i, per descomptat, amagar-ho en la web.
  11. Comunicar, no vendre. Comunicar la RSC no ha de ser una excusa per a comunicar alguna cosa més. Això no va de vendes, l’èxit arriba quan els grups d’interès identifiquen els valors i la marca i es converteixen ambaixadors.
Share this Post